Prova d’ADN per a gossos a Cornellà de Llobregat: coneix els seus avantatges i com realitzar-ho

L’Ajuntament de Cornellà de Llobregat, en col·laboració amb ADN Canino, ha posat en marxa una prova genètica a fi de facilitar la identificació i control de la població canina del municipi, conforme al que s’estableix en la vigent Ordenança Municipal reguladora de la tinença i protecció d’animals de companyia. La identificació dels gossos ha de ser tant per microxip homologat com per patró d’ADN, que identifica de manera única a cada animal i s’obté a través d’una mostra de saliva totalment indolora.

Com realitzar la prova d’ADN al teu gos

Per a poder realitzar la prova d’ADN, els gossos han d’estar prèviament inscrits en el Registre censal d’animals de companyia i animals salvatges en captivitat de la Diputació de Barcelona.

Si es compleix aquest requisit, la identificació del gos per ADN es pot realitzar via telemàtica* seguint els següents passos:

1. Accedir a la url https://tpv.adncanino.es/cornelladellobregat per a sol·licitar el val per a l’extracció de la mostra d’ADN en qualsevol de les clíniques veterinàries adherides a la iniciativa. Per a això és necessari que el gos estigui identificat amb microxip.

2. Si és la primera vegada que s’accedeix a la url, l’usuari s’haurà de crear un nou compte.

3. Una vegada creada, s’haurà de tornar a accedir a la pàgina web anterior i iniciar sessió amb l’usuari i contrasenya creats.

4. A continuació, es podrà realitzar l’opció de compra del Val de Registre, clicant a «Agregar a la cistella», indicant la quantitat de vals que es volen adquirir i clicant a «Tramitar compra».

5. S’hauran de confirmar les dades facilitades prèviament abans de tramitar la comanda.

6. Una vegada tramitat, es mostrarà una nova pàgina on s’haurà de realitzar el pagament mitjançant targeta de crèdit (40€).

7. Una vegada acceptat el pagament, apareixerà en pantalla el Val de Registre, que s’haurà de guardar per a poder mostrar posteriorment en la visita que es realitzi a la clínica veterinària. El val tindrà validesa tant si es mostra a través d’un dispositiu electrònic, com si es presenta imprès.

8. Posteriorment cal demanar cita en qualsevol de les clíniques veterinàries associades a la campanya i acudir a la mateixa amb el DNI, la mascota, la documentació de la mateixa i el val o justificant de pagament de la inscripció. Allí se li extraurà al gos de manera indolora una mostra de saliva per a l’obtenció de l’ADN i se li lliurarà al propietari la targeta d’identificació per ADN i una xapa amb un codi QR per a col·locar a l’animal.

*Només en el cas de no poder fer la inscripció via telemàtica per no comptar amb els mitjans necessaris per a això, es pot acudir a alguna de les clíniques veterinàries associades a la campanya per a demanar cita i pagar allí l’import de la prova. El dia que es realitzi la prova, cal acudir amb tota la documentació necessària (DNI del titular i documentació de la mascota).

Cost de la inscripció

La inscripció dels gossos en el cens genètic caní tindrà un cost de 40€.

Clíniques veterinàries associades a la campanya:

1. Zoo Cornellà Veterinaris. C/Cristòfor Llargués i Capmany,14. Tlf: 936 815 530

2. Centri Veterinari Bonavista. C/Bonavista, 15. Tlf: 933 76 81 75

3. Peluts. C/del Garrofer. Tlf: 934 584 355

4. Unitat Veterinària. C/de Joaquim Rubió i Ors, 190. Tlf: 933 778 217

5. Centri veterinari de l’Hospitalet. C/Provença, 69. Tlf: 933 380 241

6. Centri Veterinari Sant Joan Despí. C/dels Torres,5. Sant Joan Despí . Tlf: 934 771 915

7. Centre Veterinari Esplugues. C/del Bruc,7. Esplugues de Llobregat. Tlf: 609 509 198

8. Creu Blava Veterinaris. Cami del mig núm. 20. Sant Joan Despi Tlf: 933 739 064

9. Clinica Veterinària Torreblanca. C/ Torreblanca nº10 Local 4. Sant Joan Despí Tlf: 636 560 232

Per què la prova d’ADN? Avantatges per a tots

La instauració de la prova genètica per a gossos a Cornellà té avantatges per a tots els implicats en aquest: l’ajuntament, els veïns i propietaris i els propis gossos.

Per a l’ajuntament:

Perquè millora la convivència entre gossos i ciutadans en el municipi, a més d’ajudar a mantenir els carrers més nets, salubres i amb una millor imatge per l’absència de femta. Ajuntaments de grans ciutats que ja han provat el nostre mètode com els de Màlaga o Paterna reporten una reducció d’un 80% en la femta abandonada en la via pública a penes uns mesos després de l’entrada en vigor de la mesura. Amb aquestes dades tots guanyen.

Per als veïns i propietaris:

Perquè Cornellà serà una ciutat més neta i salubre, perquè s’acaba amb el típic “tots els propietaris de gossos són iguals” (ja que ara només els que tinguin comportaments incívics són “assenyalats” i sancionats) i perquè en cas de pèrdua o sostracció de les seves mascotes, la petjada d’ADN de les mateixes pot contribuir notablement en la seva cerca.

Per als gossos:

Perquè el cens genètic caní és una aposta pel benestar i contra el maltractament animal. Amb aquest nou sistema el propietaris no poden abandonar a les seves mascotes, perquè per molt que els arrenquin el microxip, aquestes podran ser identificades mitjançant l’ADN. A més, les mostres d’ADN també permeten seguir la petjada, mitjançant filiació i parentiu, dels autors de l’abandó de ventrades i cries encara no censades, o del maltractament a aquests animals.
Per la teva salut, pel benestar animal i per la millora de la convivència i de la neteja a Cornellà de Llobregat, suma’t al Cens Caní!